De Voorbereiding:

Medio augustus 2010 hebben wij definitief besloten dat we weer op fietsvakantie zouden gaan en dat de eerste reis een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella zou worden. De volgende vraag was duidelijk: en wat betekend dat nu?. Het stelt eisen aan de duur van de vakantie en de uitrusting, maar ook aan de  fysieke en geestelijk mogelijkheden van ons beiden. We zijn tenslotte de jongste niet meer.  Allereerst hebben we bepaald,dat als we deze reis willen maken we daar minimaal 6 weken tijd voor nodig hebben. Dat was dus het wat geregeld moest worden 6 weken vakantie bij onze werkgevers. Met veel plezier kan ik schrijven dat beide werkgevers bereid waren hun medewerking te verlenen aan deze pelgrimsreis. Onze dank daarvoor. De uitrusting was de volgende uitdaging, wat heb je hiervoor nodig, welke fietsen zijn geschikt e.d.? Dit was een intensieve periode waarin veel onderzoek gedaan moest worden en keuzes gemaakt. Tot nu tot is dat allemaal goed gegaan hoe deze keuze uitgevallen zijn kan je lezen onder het kopje en wat nemen we mee.

Een andere keus was welke route gaan we nemen zowel in Frankrijk als in Spanje zijn er meerdere keuzes te maken, uiteindelijk kiezen we voor de traditionele route zoals die beschreven is in de boekjes van Sweerman, deze route start in Haarlem en loopt via Zoetermeer richting Rotterdam. Op de datum van vertrek zullen we deze route aan de Rotte oppakken om deze vervolgens tot St. Pied de la Porte te volgen en daar te PyreneeŽn over te steken en dan via de Camino de Frances naar Santiago de Compostella te fietsen, ook de terugreis is in deze boekjes beschreven en brengt ons terug richting Pamploma, echter voor Miranda de Ebro buigen we af richting Bilbao om van daaruit terug te vliegen naar Nederland alwaar we op de ochtend van 3 juli op Schiphol aankomen.

Ook met de fysieke voorbereiding moest een aanvang gemaakt worden. Zes weken op de fiets tussen 3250 en 3500 km fietsen, verlangt voorbereiding en conditieopbouw. Hanneke sport al langer, zij volgt al een jaar of zes spinning lessen in de sportschool (www.healthspa.nl).
Zij doet dit momenteel 3 keer per week aangevuld met krachttraining voor de benen waarbij de rug en armen ook meedoen.
Voor Marius was het noodzaak om in een betere conditie te komen. Hij sport sinds november in de sportschool Health City in Den haag (www.healthcity.nl) en is medio januari 2011 begonnen spinning lessen te volgen, daarnaast  is er een schema voor krachttraining.

Inmiddels worden er gezamenlijk de nodige kilometers op de weg gemaakt, deels om de fietsen goed in te rijden,  deels om gewoon kilometers te maken. De buitenritten worden veelal door het Westland gemaakt of door de duinen richting Noordwijk om gebruik te maken van het heuvelen. Voor eind april staat een er een lang trainingsweekend in de Ardennen gepland om daar klimervaring op te doen en de uitrusting uit te testen.

Voor de geestelijk voorbereiding zijn we in oktober 2010 naar een pelgrimsweekend  in Vessem geweest, georganiseerd door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Medio maart bezochten  wij de voorjaarsbijeenkomst van het genootschap waar in het kader van het 25 jarig jubileum diverse lezingen en workshops werden gehouden die ons van informatie hebben voorzien. Daarnaast praten wij uiteraard veel met elkaar erover, spreken er met anderen over en  hebben contact met via de mail met andere Santiagogangers, lezen van weblogs en boeken.

Voor eventuele pech onderweg hebben we een fietsreparatie cursus bij de vakantiefietser in  Amsterdam gevolgd.